Irish softcoated Wheaten terrier

Våre Wheaten terriere

 

Vi fikk vår første wheaten-terrier i 1992, Varts Ronja. Ronja ble mor til vårt første valpekull, 3 tisper og 4 hanner født 13.06.1996. Ronja døde i mai 2006.

Sarah (Vart's Nik Sarah) kom til oss i 2003. Sarah var på flere utstilinger og fikk flere CK. Hun er mor til 2 kull. Sarah er født 25.04.2003 og døde 17.06.2017.

Fra andre kullet til Sarah, E-kullet, så beholdt vi Emma. Emma er norsk utstillingschampion, har trent litt agility og lydighet. Vi har stilt i lydighetskonkurranser, klasse 1. Emma er mor til 3 kull. Fra siste kullet til Emma, I-kullet så har vi beholdt Ida.

Både Ida og Emma er idag "kosehunder", og er ikke på utstillinger.

Emma (N UCH Tuwheata's Emma)

Født 14.03.2009

Emma har vært på flere utstillinger og er norsk champion. Har også vært på flere lydighetskonkurranser i kl 1 og fått opprykk til kl 2.

Emma er mor til 3 kull.

Ida (Tuwheata's Ida)

Født 17.05.2015

Ida har vært på flere utstillinger og  fått 2 cert. Mangler stor-certet på å bli norsk champion.

 

 

 

 

 

Bestemor Sarah, Ida (6 mnd) og mor Emma

Irish Softcoated Wheaten Terrier

 

Om Wheaten terrier

http://norskterrierklub.no/raser/irish-softcoated-wheaten-terrier/om-rasen-2/

 

Wheaten terrieren er en høybent terrier som har fått sitt navn av den silkeaktige, bløte pelsen. Den er middels stor og kompakt bygget, hannhunden skal være ca. 46-48 cm. I mankehøyde, og 18-20,5 kg. Tispene skal være noe mindre enn dette.

 

Pelsen er en stor fordel, den røyter ikke og savner underull. Den krever en del pelsstell, for å holde pelsen fri for floker må gres flere ganger i uken og klippes flere ganger i året. Pelsen hos wheaten terrieren varierer i dag fra tynn til tykk og derfor trenger noen mer pelsstell enn andre. En wheaten valp bør børstes hver dag, i begynnelsen er dette mest for treningens skyld, og det er enklere å forebygge floker enn å stå å dra i pels som er full av floker.

 

Valpene fødes mørkebrune, rødaktige, gråaktige eller hvetefarget, og ofte med svart maske, og noe svart over rygg og hale er heller ikke uvanlig.

 

Pelsens farge gjennomgår siden flere stadier innen den korrekte hvetefargen oppnås. I blant kan det finnes noe svart pels igjen på snutepartiet og ørene, en klar hvetefarge er ønskelig når pelsen er ferdig utviklet. Pelsen gjennomgår også utvikling av struktur, og de fleste wheaten terriere er ikke ferdig utviklet i pelsen før de er 3-4 år.

 

Wheaten terrieren er en frisk og sunn rase, som alle andre raser hender det at det dukker opp syke individer, det forekommer HD, nyresykdom, kløe og allergi på rasen. For omtrent 20 år siden var det en del tilfeller av nyresykdom, men ved fornuftig avl er det kun et fåtall hunder som har fått denne sykdommen de siste årene.

 

Wheaten terrieren er en meget sjarmerende hund, livlig og godlynt. Den er full av selvsikkerhet og humor, en herlig intelligent kamerat. Rasen passer til de fleste typer folk som liker et aktivt hundeliv, de tåler å være med timesvis på tur, og de finner seg også i roligere dager. Wheaten terrieren er kjent som en mild terrier, men allikevel en terrier, og det er viktig å bruke mye tid på oppdragelse, håndtering og sosialisering den første tiden. De krever en vennlig men bestemt håndtering og oppdragelse. Rasen elsker å få oppgaver og mange har både vakt- og jaktinstinkt i behold.

 

Wheaten terrieren egner seg ikke som kennelhund, den liker best å være som et familiemedlem. Den er meget vennlig mot barn.

 

Wheaten terrieren er i dag en populær familiehund, og de kan brukes til det meste. De trives med utfordringer i både lydighet, bruks og agility.